Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Vad är betting bankroll management? 

Vad är betting bankroll management? 

Vad är betting bankroll management? 

Idag så har betting utvecklats till någonting mycket mer än att man bara lägger några kronor på sitt favoritlag inför en stormatch. Bettingvärlden är idag en enorm industri och det finns många som har betting både som sin främsta hobby och intresse. För den som är intresserad av att ta sitt bettande till nästa nivå så finns det också en hel del termer och strategier som det kan vara klokt att använda sig av.

Samtidigt så är det verkligen en djungel, och mycket av informationen är på engelska. Den här texten är menad som en guide för bankroll management, eller kassahantering på svenska. Vi kommer gå igenom vad det är för någonting, varför det är så viktigt, och vad som är bra att tänka på. Bankroll management används främst vid singelspel, men går även att applicera på Stryktipset och andra systemspel. 

Det är dock värt att notera redan innan vi sätter igång att detta är någonting som främst kan appliceras på den lite mer seriösa spelaren. Självklart gäller det att inte spela för mer än vad man känner att man kan bli av med, men bankroll management går främst att applicera på den spelaren som spelar regelbundet och med målsättningen att över tid bli lönsam. 

Vad är bankroll management?

Om du som spelare vill ge dig själv bästa möjliga förutsättning till att bli lönsam över tid så gäller det dels att du kan hitta värde och möjligheter i oddssättning som går att användas till din fördel, men även att du kan hantera den summan av pengar som du har tillgänglig att spela för. Kort och gott så kan det beskrivas som din förmåga att behandla pengar, men även hur väl du kan hantera risk och belöning. 

Bankroll management handlar till mångt och mycket till att dels hålla sig till en budget och strategi, men också ha möjligheten att anpassa dessa beroende på hur det går för en över tid. Bankroll management handlar till mångt och mycket om att skydda sin spelkassa, samt säkerställa att man inte jagar pengar som man har förlorat. Betting är till mångt och mycket känslor, och med ett bra kassahanteringssystem så blir det väldigt mycket enklare att över tid se positiva resultat. 

Varför är det så viktigt?

Många som bettar mycket och regelbundet har ofta långa perioder där det går bra under en tid, och sedan dåligt under en tid. Med ett kassahanteringssystem ser man till att dessa perioder inte blir ännu mer volatila än vad de redan är och hjälper dig att hålla ditt tankesätt positivt under förlust, och båda fötterna på jorden när det går bra. Alla de bästa bettingproffsen i världen använder sig av ett strikt bankroll managementsystem, och det är ett viktigt verktyg om du är intresserad av att ta spelandet till nästa nivå.

Det finns några klara fördelar och positiva saker som kommer med att använda sig av ett kassahanteringssystem. Den första är att du inte börjar spela för mera pengar för att jaga pengar som du har förlorat. Om du har ett uttänkt och hårt system att hålla dig vid så riskerar du inte att gå ännu mer back om du börjar spela för högre insatser. Detta gör också att du utan problem kan klara av en längre förlustperiod utan att du förlorar stora delar av din spelkassa.

Men det säkerställer också att du inte tar irrationella beslut under perioder där det går bra. Det är väldigt vanligt att spelare som har vunnit några spel i rad blir kaxiga och självsäkra, och därmed också tar beslut som är allt annat än gynnsamma. Kassahanteringssystemet hjälper dig att hålla dig rationell och ta välgrundade beslut.

Hitta värde i spel och sätt upp regler för din kassa

En sak som gör att det är möjligt att över tid lyckas inom betting är att man hittar matcher som är fördelaktiga att spela på. Detta kallas även för varians och är någonting som du själv måste ta ställning till. Oavsett hur lång tid du lägger ner på att analysera en match, förutsättningar, och spelare så spelar det ingen roll om du i slutändan ändå förlorar matchen. En viktig spelare kan bli skadad, felstudsar händer hela tiden, eller du kanske får ett domslut emot ditt spel sent i matchen.

Därför är det så viktigt att tänka långsiktigt om man över tid vill kunna bli framgångsrik. Du kan hitta spel som på pappret ser fördelaktiga ut som du ändå förlorar. Att lyckas inom betting är svårt, men långt ifrån omöjligt.

Det är också viktigt att du sätter upp regler för hur du ska hantera din kassa över tid. Ett vanligt sätt är att man bestämmer sig för en fast summa som man alltid spelar för, oavsett hur det har gått. Efter ett tag så analyserar man hur det har gått samt om man fortfarande känner om spelnivån och summorna är relevanta. Därför är det så viktigt att du bokför statistik kring hur det har gått för dig och dina spel.

Bokför dina spel

För att kassahanteringssystemet ska fungera över tid så är det viktigt att du dels samlar statistik och bokför hur det har gått för dig över tid, men även att du utvärderar hur ditt kassahanteringssystem fungerar. Detta går att göra på två olika sätt.

Det bästa är att du samlar alla dina spel i ett excelark. Där skriver du sedan upp information om matchen såsom lagen som spelade, dag, odds, och utfallet på ditt spel. Detta är tidskrävande, men ger dig den bästa möjliga överblicken på hur du presterar.

Om du känner att detta inte är någonting för dig så är det ändå viktigt att du en gång i månaden ser över hur din kassa har utvecklats. Du kan då ta informerade beslut kring hur ditt spelande går och om det är dags att höja eller sänka insatsnivån.

Sammanfattningsvis

Som du märker så är det hela egentligen ganska enkelt. Kassahantering hjälper dig att över tid lyckas med ditt spelande och ser till att du kan ta rationella beslut. Det här är som vi tidigare har nämnt inte relevant om du bara spelar för att addera lite krydda till en stormatch, utan är mer för den som vill bli lönsam över tid.