Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Vad är ett odds?

Vad är ett odds?

Vad är ett odds?

Odds är vad som får bettinvärlden att snurra. Det är det som avgör hur mycket du får tillbaka vid vinst, och hjälper dig att att besluta om ett spel är värt att spela på eller inte. I den här texten kommer vi att ge dig en snabbkurs i hur odds fungerar och vad som kan vara bra att tänka på när man spelar på oddsspel.

Kort summerat så kan man säga att ett odds är en beräkning på hur stor chans det är att någonting ska inträffa. Odds används därför i spel för att beräkna hur stor vinst en spelare kommer få om deras bet är korrekt. Oddsen räknas ut och sätts med hjälp av statistik och professionella oddssättare. Idag används odds till allt möjligt inom bettingvärlden, och även på exempelvis stryktipset så används det för att hjälpa spelare få en översikt kring hur experterna och statistikerna ser på vilken utkomst

Oddsen bestämmer hur mycket du får tillbaka

Det är med hjälp av oddsen som man får veta hur mycket man får tillbaka vid vinst på ett spel. Alla odds startar på 1.0, vilket betyder att man får tillbaka insatsen och ingenting mer. Om du satsar 100 kronor på en match där oddsen är 1.80 så får du tillbaka 180 kronor, och så vidare.

Höga odds och låga odds

Om oddsen är höga så betyder det att det är en relativt liten chans att någonting kommer att inträffa. När Leicester vann Premier League så låg exempelvis oddsen strax över 5000, någonting som talade för hur osannolik deras vinst egentligen var. Om Liverpool hade spelat mot GAIS så hade GAIS således haft höga odds eftersom en vinst hade varit en enorm skräll.

 Här är det en stigande skala som gäller där det inte är ovanligt att alla tre resultat i en match har odds över 2.5 när det är två jämna lag som möts. Detta används eftersom det då ses som väldigt svårt att avgjöra på förhand vilket lag som är den klara favoriten. Detta är vanliga siffror i exempelvis fotbollsderbyn eller matcher där lag från toppen av tabellen möts. 

Låga odds betyder därmed också att händelsen har en stor chans att inträffa. Att bli en bra spelare handlar därför väldigt mycket om att du ska kunna identifiera gynnsamma och mindre gynnsamma odds för att sedan utnyttja detta.

Vad är ett fördelaktigt odds?

När man pratar om betting så pratar man ofta om att mycket handlar om att hitta fördelaktiga odds. Om exempelvis Malmö FF skulle spela mot Trelleborg så kan de flesta nog vara överens om att Malmö med största sannolikhet skulle vinna. Trots detta så kan oddsen se helt annorlunda ut från spelbolag till spelbolag.

Om du vill spela på Malmö FF i det här scenariot så gäller det alltså att hitta det spelbolaget som kan erbjuda dig fördelaktigast odds i form av en så hög siffra som möjligt. Därför är det vanligt att spelare har konton på flera olika spelbolag, men det är verkligen ingenting som du som hobbyspelare eller entusiast behöver lägga särskilt mycket vikt vid. 

Odds kan skilja sig mellan Svenska Spel och utländska spelbolag

Oddsen kan som vi tidigare har nämnt variera rätt kraftigt från spelbolag till spelbolag. Detta är på grund utav att många spelbolag köper in sina odds från internationella företag istället för att tillverka de själva. Detta betyder att det ibland finns rätt skeva odds på svensk sport att ta del av hos exempelvis Unibet, Bet365, och andra stora internationella verksamheter. Svenska Spel, som fortfarande ägs och drivs av den svenska staten, sätter oftast sina egna odds när det kommer till svenska matcher.

Vad används odds till?

Odds används till allt möjligt inom spelvärlden. Som vi tidigare har gått igenom så är det den enklast mätbara metoden för att ta reda på vilket lag som förmodligen kommer vinna en match, men det finns även odds på andra spel såsom hur många hörnor det kommer att bli, eller vilket lag som gör nästa mål. Oddspel är den klart vanligaste spelformen som svenska spelare använder sig av, men det finns även andra sätt att spela på.

Dessa kallas oftast för över/under spel och är som namnet antyder ett sätt att spela på där man ska ta ställning till om det kommer bli mer eller mindre av en specifik händelse. Det kan även här vara hörnor och mål, men det är inte ovanligt att det heller handlar om inkast eller gula kort. Odds används även i dessa spel för att räkna ut hur sannolikt det är att spelet går igenom.