Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Asian handicap

Asian handicap

Asian handicap

Den som är intresserad av betting och har det som en hobby eller stort intresse har kanske tidigare stött på utryckte asian handicap. Namnet referar till ett oddssystem som först blev populärt i asien men som också har blivit mer och mer populärt i Europa. Idag så är det många svenska bettingproffs som mer eller mindre enbart spelar med asian handicap.

Om du känner att Stryktipset har förlorat sin charm, eller om du bara är sugen på att testa på någonting nytt i spelväg så kan asian handicap passa dig som handen i handsken. Systemet kan till en början verka väldigt förvirrande, men med den här texten och lite experimenterande kommer du kunna vara igång med att spela på nolltid. Det finns en rad fördelar och nackdelar med att spela med asian handicap, någonting som vi kommer hjälpa dig att reda ut i den här texten.

Vad är asian handicap?

Kort summerat så är asian handicap ett bettingsystem som utvecklades och finslipades i Asien. Det är ett sätt för dig att öka dina chanser till att vinna, och bjuder på ett annorlunda sätt att spela på. Vi kommer att gå igenom hur de olika systemen fungerar och det kommer också bli klarare för dig hur det faktiskt fungerar.

 Asian handicap är ett sätt att spela där man tar mindre risker, och ger sig själv större chanser till vinst. Vinsterna tenderar däremot att vara lite mindre, men många proffsspelare tycker om spelformen eftersom de ger en bättre chans att bli lönsam över tid.

Asian handicap är en form av de vanliga handikappspelen som går ut på att man ska spela linor som ger ett lag fördel. Men till skillnad från klassiska handikappspelen så kan spelet gå jämt upp. Detta betyder att du får pengarna tillbaka om matchen. Allt detta förklaras dock enklast med hjälp av några exempel på vanliga spelmöjligheter i asian handicap.

-0.0

Det här spelet betyder att du får pengarna tillbaka om matchen skulle sluta oavgjort. Inget lag ges en handikappsfördel innan matchen sätter igång. Detta är vanligast inför jämna matcher. Vinner ditt lag tar du del av en vinst, förlorar ditt lag så förlorar du spelet, och du får hela insatsen tillbaka vid ett oavgjort resultat.

-0.25

Att spela på ett lag som har ett handikapp på -0.25 innebär att du får halva din insats tillbaka om matchen skulle sluta oavgjort. Vinner laget tar du del av en vinst och förlorar laget så förlorar du också din insats.

-0.50

Om du spelar på ett lag som har 0.50 i handikapp innebär det att laget måste vinna med minst ett mål mer än sina motståndare, precis som ett vanligt rakt spel. Här får du inga pengar tillbaka utan du kan lika gärna använda dig av ett vanligt singelspel om oddsen för det är fördelaktiga.

-0,75

Om du spelar på ett lag som har 0.75 i handicap så kan det däremot ge olika utfall beroende på hur matchen slutar. Om matchen slutar i förlust eller oavgjort så får du inga pengar tillbaka. Om ditt lag vinner med ett mål så får du 25% av din insats tillbaka och 25% av oddset tillbaka. Vid vinst med mer än två mål så vinner du spelet helt och hållet. 

-1.0

Om du spelar på ett lag som har -1.0 i handikapp så krävs det att laget vinner med 2 för att du ska kamma hem någon vinst. Vinner ditt lag med 1 mål så får du insatsen tillbaka, och vid oavgjort eller förlust så får du inga pengar tillbaka.

Detta är de vanligaste minusspelen som går att spela på. Det fortsätter sedan uppåt i en liknande skala, men se till att du har dubbelkollat vad spelet innebär i praktiken innan du sätter igång med att spela. Vi kommer nu att gå igenom vilka plusspel som är de vanligaste, där man ges lite färre val.

+0.25

Laget som du spelar på här startar med en liten fördel. Det betyder också att du får en vinst om ditt lag vinner, förlorar insatsen om det förlorar och vid ett oavgjort resultat. Detta är alltså precis som att spela på -0.25.

+0.5

Om du däremot spelar på +0.5 så vinner du vid vinst samt oavgjort. Detta skiljer sig alltså en aning från -0.5.

+0.75 och +1.0

Även dessa fungerar precis som sina motparter på minussidan.

Vilka spelbolag erbjuder asian handicap?

Det är tyvärr inte alla svenska spelbolag som idag har valt att erbjuda asian handicap till sina kunder. I skrivande stund så kan man hitta asian handicap på exempelvis Bet365 och Unibet, men det bästa du kan göra är att leta dig fram till ett spelbolag som du tycker om att spela på själv. Tänk på att inte bli förblindad av välkomstbonusar utan att du också tar utbudet på spel i åtanke och liknande. Eftersom detta är populärt utomlands så är det många casinon utan svensk licens som erbjuder spelmöjligheter med asian handicap. Det kan dock vara värt att spela hos ett någon som innehar en som har svensk licens eftersom du då inte behöver betala någon skatt på dina eventuella vinster.

Varför asian handicap?

Anledningarna till att spelare väljer att använda sig av asian handicap är många. Dels så ger det dig lite mer komplexa val när det kommer till hur du ska spela, och vissa av spelen har även ett sorts inbyggt garderingssystem.

När du precis börjar spela med asian handicap

Som du kanske märker så finns det en del saker att hålla koll på och till en början är det fullt förståeligt om du känner att det blir överväldigande. Ett smart sätt att börja spela med asian handicap är därför att du börjar sakta för att lära dig hur det fungerar i praktiken. Du kan därefter höja dina insatser succesivt i takt med att du får en bättre förståelse för hur det fungerar. Det är dock viktigt att du tänker på att spel fortfarande ska ses som underhållning och inte ett sätt att tjäna pengar på.

Även om du kan öka dina chanser till vinst så ger asian handicap dig inga garantier. Se därför till att du går långsamt framåt, och spelar ansvarsfullt.